Monday, July 2, 2012

Aku Kau dan Dia - CINTA


cinta,
adapun sukar untuk dimengertikan...
bukan sekadar lafaz,


wujud pecinta bagaikan tiada wujud
tatkala manusia mengeluarkan kesesatan


wajah bertemu wajah
tersenyum manis pecinta sejati
lebur dalam pelukan damai sang kekasih
belajarlah menghargai apa yang di depan kita
sebelum terlambat...-

saya tak tahulah sama ada orang lain sedar ataupun tidak, pierre andre kalo berlakon, wataknya mesti ala2 bodoh, nerd...lurus bendul saya pun tak tau kenapa dia gemar dengan watak sebegini... agaknya mungkin dia terasa aksi sebegitu terlihat comel kot... untuk sesetengah orang pelakon mungkin iye kot... tapi untuk dia... saya rasa tak sesuai la ngan dia! walopun saya tak minat dia as an actor, tp ada drama ato filem dia saya tengok jugak... tak adilla kalo kita nak judge orang tapi kita tak tengok lakonan dia...tol tak? atleast saya tak cakap sembarangan.

Oklah, ekceli saya nak bercerita tentang filem AKU, KAU & DIA... saya sudah berkesempatan menonton.Saya menonton ini bukan kerana pengarahnya Pierre Andre, juga bukan kerana ia terbitan Tayangan Unggul, Juga bukan kerana hero filem ini Remy Ishak... tapi saya pergi menonton filem ini cumalah kerana saya terpikat dengan trailer filem ini yang sering dimainkan di tv.Saya sukakan intro trailer ini disulami dengan bait-bait puisi berserta iringan musik latar yang sangat indah.Sumpah saya terpaku.

Makanya saya gagahkan juga kaki menuju ke Golden Screen Cinema untuk menonton filem ini.Sebelum masuk saya mengosongkan pemikiran saya untuk menerima filem ini apa adanya... tanpa membandingkan filem ini dengan mana-mana filem.... tapi sejujurnya puisi itu mengingatkan saya kepada filem2 indonesia....

Cerita ini dibuka dengan emosi yang agak mendamaikan...

Maaf, saya tidak dapat mengatakan filem ini bagus atau tidak kerana itu penilaian masing-masing.Tapi secara jujur, saya suka dengan konsep penceritaan dalam filem ini.Tapi saya kurang gemar dengan pengisian ceritanya... perjalanan ceritanya membosankan... saya tidak bosan dengan scene-scene termenung panjang tanpa sebarang dialog... saya juga tidak bosan dengan scene-scene main piano tapi saya bosan dengan perjalanan watak-watak dalam filem ni.Saya rasa macam ada yang tak kena... tapi saya tak tau apa.Hingga saya tertanya-tanya akan relevennya sesetengah scene yang saya rasakan tidak perlu kot!

Owh ya, watak mamat yang kerja di kedai musik yang pakai spek tebal ala-ala nerd n bendul tu saya rasa itu watak impian pierre andre... dan rasanya kalo bukan sebab dia pengarah filem ini, mungkin dia yang akan memegang watak tu.Saya sedih la ngan watak sebegitu diwujudkan...nak kata kelakar pun tak, apa fungsi watak sebegitu diwujudkan pun ntah laa.... sebagai penyeri? saya tak rasa berseri pun.Sebagai penghilang kebosanan? tak kot! lagi bosan ada lah...


Tapi saya suka dengan watak Mia... gadis yang berduka akibat kematian tunang tersayang,walaupun saya tak kenal siapa pelakon tu, walaupun lakonan dia masih dalam kategori biasa-biasa..tapi saya suka imej yang cuba di tonjolkan oleh pengarah melalui watak Mia.saya suka karekter dia.... saya suka dengan pakaian dia... saya suka dengan ekpressi wajahnya yang kelihatan murung dan berduka....(untuk waktu-waktu tertentu) saya suka melihat saat-saat dia terlarut dengan kesedihan...keberdukaan... kesepian... kekosongan dan keterasingan tu saya dapat rasa....-


Tapi yang PALING saya suka dalam filem ini adalah skor musiknya.... musik latar yang muncul pada waktu-waktu tertentu sangat membantu scene tersebut.Saya tak sangka lagu Pendam dari Syahir rupanya sangat indah melodinya bila dimainkan secara instrumental...juga lagu dejavu dari Shila Amzah.Saya seakan-akan hanyut sebentar dengan melodi lagu ini... kalolah ada skor musik lagu ni kat mana-mana nak je saya download.Sumpah MEMANG sangat membuai perasaan....


Filem ini membuatkan saya mengingati filem Tentang Dia...juga membuatkan saya mengingati filem Thailand berjudul Februari... saya tak tahu kenapa...mungkin kerana MOOD keterasingan yang melankolik kot.Jujurnya saya suka filem yang bermoodkan seperti itu...kesepian yang melankolik! hehe~


Bagi saya ini adalah filem biasa-biasa yang menjadi luar biasa hanya kerana SKOR musiknya yang maha indah.... itu saja yang dapat saya katakan.

Monday, June 18, 2012

Suatu Hari Nanti - Keroz Nazri



Suatu Hari Nanti
by Keroz Nazri

tersentuh hatiku
bila terfikirkan kamu
kau sering bersandar padaku
disaat kau lelah

ingatkah dirimu
pada waktu-waktu dulu
aku sering menyambutmu
disaat kau jatuh

akulah aku
yang slalu membuat kau tersenyum
walaupun seringku terluka
tapi tak mengapa

akulah aku
kan slalu hadir untukmu
moga nanti suatu hari
kau akan sedari

KEBAHAGIAN ITU BUKAN HANYA MENERIMA, TAPI JUGA MEMBERI.... titik!

Thursday, June 14, 2012

Maverick Sabre - No One


No Oneby : Maverick Sabre
I changed myself for youi opened up all them  doors i lockedto let you in and now i feel a fool
you played so many gamesi was sitting here just blind to itfrom the start i should have seen everything you did
every time you smile i wonder whyevery time you say you love me, lieevery time we touch i break inside
coz no one else could dry these tearsyou left me broken nothing more to givewhen i kiss you on your cheaty lipsall i ever picture is you with him
no one else could dry these tearsyou left me broken nothing more to givewhen i kiss you on your cheaty lipsall i ever picture is you with him
does he feel the same as meas you lay right there just holdin' himunderneath the sheetsand do i need nothingcause i gave you everyhthing i couldand you never gave a thing
every time you smile i wonder whyevery time you say you love me, lieevery time we touch i break inside
coz no one else could dry these tearsyou left me broken nothing more to givewhen i kiss you on your cheaty lipsall i ever picture is you with him
no one else could dry these tearsyou left me broken nothing more to givewhen i kiss you on your cheaty lipsall i ever picture is you with him
so many night i'm waiting for youso many times i tried to doeverything but think of you and himbut never ever could
Ada sapa-sapa kenal tak dengan si Maverick Sabre ni... i mean kenal melalui lagu-lagunya la... 
OMG.... lagu-lagunya besh giler! especially No One! dah main berpuluh-puluh kali dah ni... selain lagu No One, antara yang paling saya suka adalah I Need, Let Me Go, Cold Game dan juga Running Away...  
Mendengar lagu-lagunya mengingatkan saya pada ADELE, DANIEL MERRIWEATHER dan juga AMY WINEHOUSE... ia seperti gabungan ketiga-tiga manusia ini dan menghasilkan Maverick Sabre,
but most off all...-
...Maverick Sabre = Amy Winehouse male version





Wednesday, June 13, 2012

Dahil May Isang Ikaw - Destined Hearts



Ikaw
by : Martin Nievera

Ikaw ang bigay ng Maykapal
Tugon sa aking dasal
Upang sa lahat ng panahon
Bawat pagkakataon
Ang ibigin ko’y ikaw

Ikaw ang tanglaw sa ‘king mundo
Kabiyak nitong puso ko
Wala ni kahati mang saglit
Na sa iyo’y may papalit
Ngayo’t kailanma’y ikaw

Ang lahat ng aking galaw
Ang sanhi ay ikaw
Kung may bukas mang tinatanaw
Dahil may isang ikaw

Kulang ang magpakailan man
Upang bawat sandali ay…
Upang muli’t muli ay…
Ang mahalin ay ikaw

Kalau di Philipina, pasangan hero dan heroin di filem/tv siries yang menurut saya sangat secocok bersama adalah Sam Milby dan Toni Gonzaga... John Lloyd De Cruz dan Sarah Geronimo dan sudah pastinya pasangan 'cinta' paling serasi di filem/tv adalah Kristine Hermosa dan juga Jericho Rosales.

Siapa yang boleh melupakan kehebatan cinta mereka di Pangako Sa'yo dan Kemudiannya di Sana'y Wala Nang Wakas...

Namun saya lebih menyukakan Sana'y Wala Nang Wakas sehinggakan drama bersiri 100 epsod itu sudah saya tonton lebih daripada 6 kali... Dan kalo bukan kerana hard disk saya rosak, tentu sampai sekarang saya masih boleh menonton100 episod itu dan lagi dan lagi dan lagi.... hurmmm :( kalo sesape terbaca entry ni dan mempunyai koleksi vcd 100 episod or kepada sesiapa yang pernah donwnload 100 episod drama ni kat cari.com.my dulu... let me noe k... saya sanggup bayar... juz to hv that drama back! huhu

Ok2, back to Dahil May Isang Ikaw atau dalam tajuk englishnya Destined Hearts.... beberapa hari ni saya berpeluang menyaksikan drama ini di saluran Astro Bella...(alamak! kantoi plak amik pakej mustika) :P melihatkan Kristine Hermosa dan Jericho Rosales kembali disatukan setelah 5 tahun tidak digandingkan...membuatkan saya kembali mengingatkan kisah Ara dan Christian.... membuatkan saya kembali rindu untuk menonton sanay wala nang wakas.Gosh! miss that drama damn much! 

Saya cuba menjejak kembali si RY_HT yang jadik tukang upload drama SWAN kat cari.com.my dulu...TAPI hilang jejak.... kalo la dia baca catatan ni.... harap hubungi la saya...dulu ada yang uplod drama ni kat youtube, tapi dah kena tarik balik - :( kalo tak, dah lama saya download kembali... hmmm

Oh ya by the way, this Dahil May Isang Ikaw was nominated in 2010 international Emmy Awards dalam kategori telenovela fyi.... HEBAT KAN?! drama Seindah Sakura mampoo kah?! ahaks! :P


Monday, June 11, 2012

Drama Waris - Kekasih Ku Seru


Setelah hampir 1 tahun dan 3 bulan, since last week saya TERperasan yang catatan blog saya berkenaan drama Kekasih Ku Seru kembali 'diselak', tidak diketahui atas alasan apa... kemudian baru-baru ini saya juga TERperasan yang drama itu kembali disiarkan di tv3... wah menarik! pun begitu saya tidak berkesempatan untuk ulang menonton disebabkan masih di pejabat waktu drama itu diulang siarkan.

Sehinggalah pagi tadi sewaktu membaca akhbar Berita Harian dan melihat artikal berkenaan Kuza yang turut menyisipkan berita yang dia baru selesai menjalani drama bersiri terbaru arahan Khabir Bhatia berjudul Waris....-

OMG! saya terus meletakkan suratkhabar dan langsung google di internet.Sangkaan saya rupanya tepat!Waris ada kaitan dengan Kekasih Ku Seru.Dan lebih menggembirakan lagi, Waris adalah Sekuel kepada drama seram yang paling saya suka...Kekasih Ku Seru.

Tak meleset rupanya harapan untuk melihat drama ini mempunyai kesinambungan, sementelah dipengakhiran drama itu dulu, pengarah sengaja menamatkan jalan ceritanya 'tergantung'.

Tak sangka, secara senyap-senyap drama ini telahpun selesai pembikinannya dan sudah bersedia untuk tayangan pada 14 Jun 2012 ini.Bertahun juga menunggu....-akhirnya waktunya telah tiba..

Apakah kisahnya semakin rumit dan menarik dan dapat mengatasi kekuatan Kekasih Ku Seru? itu penilaian masing-masing.Yang penting setelah sekian lama meninggalkan slot SERAM di TV3, bermula minggu ini saya akan menjadi pengikut setia kembali selama 13 episod mendatang... yippi!!

*Rindu untuk kembali merasa seram di rumah!


Wednesday, June 6, 2012

Hoore! Hoore!


Membaca akhbar Berita Harian hari ni, ada artikel mengenai kekecewaan sang sutradara Saw Teong Hin mengenai sambutan dingin filem muzikal Hoore Hoore yang menjengah ke pawagam sejak 24 mei yang lalu.Dengan hanya memungut kutipan rm500,000 setelah 10 hari tayangan sememangnya agak mendukacitakan...

Tapi, apa yang mahu dihairankan... selera penonton filem melayu sangat tidak menentu...

Bagi saya Hoore Hoore adalah naskah yang sangat menghiburkan.Tiada lawak bodoh...ceritanya bergerak secara sederhana namun mengesankan.plot ceritanya juga mudah.Tidak berserabut.Pendek kata sesuai untuk mereka yang ingin santai-sangat menonton filem di pawagam tanpa perlu mensaratkan kepala otak memikirkan itu ini.

Paling menunjangi filem ini sudah pastinya lagu-lagu malar segar daripada Allahyarham Sudirman Hj. Arsyad.Setiap lagu membuai perasaan.Dengan penyusunan semula muzik memberikan suntikan baru pada lagu-lagu tersebut.Dan nyanyian-nyanyian para pelakon juga tidak menghampakan.

Filem ini menerapkan elemen kekeluargaan yang boleh dikatakan agak meruntun perasaan.Bagi pendatang baru Farah Nazirah yang membawa watak Aiman juga dilihat bagus lakonannya walaupun baru pertama kali memikul tanggungjawab sebagai pelakon utama.

Filem ini dibarisi dengan wajah-wajah baru... namun pelakon-pelakon otai seperti Fauziah Nawi, Harun Salim Bachik serta beberapa orang lagi sememangnya tidak menghampakan.

Sesekali mata saya berpasir dengan beberapa scene yang agak menyentuh perasaan... diselang selikan dengan lagu-lagu yang sangat membuai perasaan...

Selebihnya, saya bersedih melihatkan panggung yang kosong.Hanya saya dan pasangan sahaja yang menonton.It's like saya telah menyewa satu panggung... eheh!

Akhir sekali sekalung tahniah buat sahabat saya saudara Shariman Wahab yang juga menjadi penulis skrip untuk filem ini.... banyak kata-kata indah dalam filem hoore hoore ni... ;)

Monday, May 28, 2012

Seperti Dulu - Forteen


Seperti Dulu
by Forteen
ost - 29 Februari

sehari terasa bagai seminggu
sebulan terasa bagai setahun
mencari cinta yang gugur dari genggamanku

sejengkal terasa bagai sebatu
saujana bagai tiada penghujung
namunku tak putus harapan
untuk berdampingan lagi

seandainya nanti
kita bertemu kembali
masihkah kau akan mengenali
diriku seperti dulu

dan ketika itu
mungkinkah di hati sudi
izinkan ku mencintai
ataupun perasaanmu tak seperti dulu

setiap langkahku makin percaya
dirimu menantiku diakhirnya
walaupun jauh berliku
terbentang menunggu

Filem terbaru daripada KRUfilm - 29 Februari lakonan Remy Ishak... lagu tema dinyanyikan oleh Forteen.Ini juga merupakan single kedua Forteen setelah Berdua Bersatu.

Ermmm.... buat MM, berdua bersatu lagi sedap kowt!

Tuesday, May 22, 2012

Untuk Aku - OST Seindah Sakura


Untuk Aku
by Zehra Zambri
Song by Mimi Hamzah


masih adakah bahagia
yang akan datang dalam hidupku
puas sudah hatiku merintih sedih

disaat kau hulurkan tanganmu
mengubati luka di hatiku
kau berikan aku kekuatan untuk menjalani hidup ini

kini kau tinggalkan aku dan lepaskan genggamanmu
aku sendiri melayari hariku dalam duka
kuingin kau mengerti
hati dan cintaku hanya milikmu
selamanya

dekat denganku curahkan cintamu
sepenuh hatimu untuk aku

Harapan
by Hyper Act
song by Hyper Act


bicara mimpi itu
mengheretku ke dasar
gelapn tangannya menggapai tanganmu
dan munculnya dirimu
di pinggir laman itu
hangatmu menyambutku kembali
dan kumengerti mengapa masih berdiri
hadirnya siang berteman mentari
dan ku bersama bintang malammu mencari kasihku..

harapan
harapan menjadi layu
inginku bahagia bersama
menjadi kenangan memburu impian masa kita selamanya

dan anginkan memanggil
bagai ada musafir
hadirnay pergi tiada berjanji
mungkin seketika
kumerasa cintanya
bagai dibelai mimpi sempurna
dan taman ini tak bererti dan bersemi
tiada indah tanpamu di sini
dan ku jejaki walaupun hanya secebis kasihmu

+++++

Terima kasih, dengan adanya YOUTUBE saya dapat catch up kembali episod-episod lepas drama Seindah Sakura.Saya baru berkesempatan menonton 2 kali di tv lantaran kesibukan.Semalam saya berjaya menyudahkan empat episod sekaligus hingga jam 2:30 pagi.So far saya suka la dengan drama ni.Tak keterlaluan kalau saya katakan cerita ini sangat 'SWEET', dan menjadikan ini drama melayu pertama yang sanggup saya tengok dan sesekali sabar menunggu buffering di youtube.Ini drama melayu kedua yang betul-betul saya follow selepas drama Asmara.

** Meski bukan peminat Fasha Sandha... saya akui sangat suka tgk dia dalam drama ini... tahniah untuk sebuah lagi drama melayu yang menarik :)

Thursday, May 17, 2012

Buatku Di Sana ost Seindah Sakura


Buatku Di Sana
Mafa feat Roni
ost Seindah Sakura


Sering harungi sendiri kekurangan diri
Hanya tuhan mengerti
Tak mengharap sang cinta mahupun dicinta
Umpama tiada rahsia

Kau sinar hati ini
Biarpun hanya sesaat di sisi
Pelita kala hati berduka
Kau hulurkan oh tanganmu kala hilang arah

Masihkah hadir jua menepis gelora
Tatkala aku merasa kecewa
Duniaku berubah kelam tak bermakna
Namun semangatmu ada dijiwa

Harapan kau beri cintamu bersemi
Air mataku tak bisa menitis
Kau nafas akhirku
Kau yang dihati

Usah menangis sendiri sayang ku kan pergi
Senyumlah usah meratapi
Kala ada masa kita ditakdir yang Esa
Cukuplah buatku disana

Aku bagai bintang menghiasi alam maya
Meninggalkan kilau tanpa sinar yang bercahya
Detik percintaan persis satu anugerah
Aku pinta hanya bercinta

Lagu sedih yang bermesej positif... one word... S.U.K.A!

p/s : baru sempat menonton 2 episod, mcm besh je...~ huhu

Wednesday, May 16, 2012

8 Tahun Terindah


Ahad lalu berakhirlah sudah drama rantaian Desperate Housewives setelah 8 tahun lebih bersiaran.Dan di Malaysia siaran musim ke-8 ini baru bersiaran di 8TV.Saya tidak mengikuti di televisyen kerana awal-awal lagi saya sudah menonton setiap episod.Terlalu lama untuk menunggu drama ini di tayangkan di tv Malaysia.Makanya saya menggunakan saluran lain untuk menjadi antara yang terawal menyaksikan drama ini.

Di Us, episod akhir ini di tayangkan selama 2 jam pada malam Ahad lalu, dan alhamdulillah hari Isnin lepas saya berjaya juga menyaksikan episod terakhir drama tersebut...

Apa yang boleh saya katakan... hurmmm... it's really hard to say goodbye.... 8 tahun terindah bersama drama ini sukar untuk diungkap dengan kata-kata.Saban tahun saya menjadi penunggu setia, menunggu kemunculan drama ni tanpa jemu.Tak cukup dengan itu, saban tahun juga saya pasti akan membeli boxset dvd DH bagi setiap musim.Yang nyata, ini drama pertama yang saya berjaya mengikuti sehingga penamat cerita.

Dan yang nyata juga selepas ini rutin kehidupan saya pasti berubah... PASTI

Banyak hal tentang kehidupan dapat saya lihat dalam kisah ini.... setiap kisah terasa dekat...mungkin kerana setiap cerita itu adalah hal-hal seharian yang seringkali kita lakukan dalam kehidupan kita....

Susan, Lynnete, Bree dan Gaby... mereka menghiburkan saya dengan setiap kisah mereka... cerita kehidupan mereka yang penuh suka duka berjaya menimbulkan rasa kerinduan pada saya.

Betullah kata orang, setiap permulaan pasti akan ada pengakhiran.... dan yang nyata pengakhiran ini bejaya menimbulkan kesedihan... gosh! i'm gonna miss this series damn much!


TERIMA KASIH UNTUK 8 TAHUN YANG TERINDAH INI, MENEMANI SETIAP 'KESUNYIAN' SAYA.... seriesly saya akan merindui Wisteria Lane! (crying) sob sob!

Thursday, April 26, 2012

Somewhere Out There


Somewhere out there beneath the pale moonlight
Someone's thinking of me and loving me tonight

Somewhere out there someone's saying a prayer
That we'll find one another in that big somewhere out there

And even though I know how very far apart we are
It helps to think we might be wishing on the same bright star

And when the night wind starts to sing a lonesome lullaby
It helps to think we're sleeping underneath the same big sky

Somewhere out there if love can see us through
Then we'll be together somewhere out there
Out where dreams come true


Sudah lama saya tidak menulis perihal perasaan di sini... bukan apa, sebolehnya biar ia lenyap bersama waktu.Tapi entah kenapa sebulan kebelakangan ni, emosi saya sangat goyah... perasaan seperti lalang yang diterpa angin meliuk lentuk ke kiri dan kanan.... begitu banyak hal yang bermain di fikiran... begitu banyak hal yang harus dan perlu saya hadapi.... hinggakan kadang-kadang saya seperti buntu untuk memulainya dari mana.

Kadang-kadang saya biarkan ia larut dalam fikiran.... 

Saya seorang yang sensitif...Iya itu saya akui... tapi saya bukan seorang yang beremosi, tapi bila kebelakangan ini emosi melebihi kewarasan, membuatkan saya tertanya-tanya akan begitu banyak hal yang kadang-kadang saya belum tahu jawapannya...-

SO MANY THINGS, SO LITTLE TIME...- 

Tuesday, April 24, 2012

Terus Melangkah


Terkadang, kita sering membayangkan bentuk kehidupan seperti apakah untuk kita suatu saat nanti, bukankah kehidupan ini kelihatannya sama seperti mengemudi sampan atau bot atau kapal di tengah lautan.... terkadang dibadai sang ombak... untuk sampai ke destinasi terlalu banyak cabaran yang terpaksa ditempuh...


Tapi hidup ini terkadang bergantung dengan 'luck' juga kan?


Well, apapun kita cuma mampu merancang dan berusaha melaksanakan perancangan itu mengikut logik akal dan kewarasan...


Dalam keterujaan, ada kegusaran...dalam keseronokan ada debaran.... dalam keinginan, ada pengharapan.... 


SEBUAH KISAH BAKAL DICIPTA... semoga episodnya dipenuhi dengan watak-watak yang meriangkan... 

Thursday, April 19, 2012

Maks Barskih - TERYAYU TEBYA

TERYAYU TEBYA (LOOSING YOU)
by : Maks Barskih

Medlenno tayut pustye slova
Nervno iskusana guba
Kto-to teryaet, kto-to uĭdët
A posle iz pamyati sotrët

Ravnodushnoe taksi
zhdët segodnya odnogo
Chtoby slëzy uvezti
i ne vernutʹ yeë

YA teryayu tebya,
Teryayu tebya
YA teryayu tebya,
Teryayu tebya

Ne dumayu syeĭchas,
Zakroĭ glaza na chas.
Eto nash posledniĭ raz
Kogda ya teryayu tebya.

Nevozmozhno peredatʹ
sostoyanie vnutri,
YA segodnya poteryal
i ne bʹet·sya Bit v grudi...

YA teryayu tebya,
Teryayu tebya.
YA teryayu tebya,
Teryayu tebya.

Ne dumayu syeĭchas,
Zakroĭ glaza na chas.
Eto nash posledniĭ raz
Kogda ya teryayu tebya.

Odna sigareta i paru minut,
YA poprobuyu usnutʹ,
Kholodnye ruki laskayut menya,
YA prosto skhozhu s uma.

YA teryayu tebya,
teryayu tebya
YA teryayu tebya,
teryayu tebya,
YA teryayu tebya,
teryayu tebya,
YA teryayu tebya,
teryayu tebya...

Selain Vitas, Dima Bilan, Alsou dan Byanka... Max Barskih antara Penyanyi Russia yang paling saya suka!!Kalaula ada sahabat dari Russia kan besh? bleh mintak tolong belikan CD... huhu

...hurmmm tiba-tiba teringat MV 'Glaza Ubitsii' yang sedang saya usahakan masih terbengkalai sudah lebih 8 bulan... bila entah dapat saya siapkan... uhuk!


video

Wednesday, April 18, 2012

Crazy Little Thing Called Love

Everyone of us has someone who is hidden in the bottom of our heart.And when we think of that person, we feel like there's always a little pain inside.But we still want to keep that person.

Sudah beberapa hari saya menonton filem ini, rasa keterujaan untuk menceritakan kisah ini di sini sangat membuak-buak.Tapi disebabkan kesibukan dengan kerja dan bermacam-macam hal kehidupan menyebabkan keterujaan itu dipendamkan buat seketika...

Saya yakin setiap orang pernah merasai 'perasaan' jatuh cinta... cinta monyet kata orang.Dan saya juga yakin bahawa ia adalah antara hal-hal terindah yang menghiasi sebahagian daripada kehidupan remaja kita.Menghairankan meski selalunya cinta monyet tidak berakhir dengan 'happy ending' namun kita akan tetap akan mengingatinya sebagai sebuah kisah terindah... :)

Apa yang boleh saya katakan setelah usai menonton filem ini....?!

SAYA MENANGIS TERISAK-ISAK!

Seriously filem ini sangat menyentuh perasaan.Menonton filem ini seolah-olah mengimbau kembali akan kesemua kisah-kisah zaman hingusan,zaman di saat mula-mula mengenal cinta.Filem ini penceritaannya amat sederhana tapi cukup untuk mencuit perasaan, terlihat jujur dan dipersembahkan dengan bersahaja.Saya pasti setiap orang menonton pasti boleh 'relate' kerana ia adalah hal-hal biasa yang setiap orang pasti menghadapinya suatu waktu dulu.

Malah tidak keterlaluan saya berani katakan bahawa menonton filem ini diakhir cerita akan membuatkan kita membayangkan alangkah bagusnya andai kita diberi satu lagi peluang untuk kembali ke zaman itu, berpeluang untuk melaluinya untuk sekali lagi.... suatu keindahan yang sukar diungkapkan dengan kata-kata.

Sepanjang cerita ini bergerak dalam alunan yang lembut, saya sering menguntum senyum...melihat keletah-keletah anak-anak remaja yang baru mengenal cinta... jujur, perasaan seperti yang sama saya rasai suatu waktu dulu... meski dalam kondisi yang berbeda, namun aromanya tetap sama... menyamankan.... seperti meneguk kopi panas sambil terbau aromanya...damai bukan?! :)

Filem ini berkisah tentang Nam, seorang gadis yang tinggal bersama dengan ibu dan seorang adik perempuannya.Di sekolah dia dalam diam menyukai seorang seniornya yang bernama Shone.Disebabkan tiada keyakinan dan sering merasa rendah diri kerana tiada rupa menyebabkan dia cuma mampu melihat Shone dari kejauhan.Nam mempunyai beberapa orang teman karib yang sentiasa membantunya tanpa jemu untuk cuba mendekatkan dia dengan Shone.Semua hal dia lakukan dengan harapan agar shone menyedari kewujudannya.

Tahun demi tahun berlalu, dan akhirnya apabila tiba pada hari terakhir persekolahan, Nam mengambil keputusan untuk meluahkan juga perasaan pada Shone memandangkan mungkin selepas ini dia berkemungkinan tidak dapat lagi bertemu dengan Shone.Namun saat itu Shone kelu tanpa bicara, menyebabkan Nam sedih kerana menyangkakan bahawa Shone tidak mempunyai perasaan yang sama... bahawa semakin hari mereka semakin mendekat itu hanyalah atas dasar persahabatan dan tidak lebih dari itu.....

.....TANPA sebenarnya Nam tahu bahawa saat itu Shone kelu tidak dapat berkata apa kerana dia sebenarnya terkejut, bahawa sebenarnya dia terlah berjanji dengan sahabatnya (yang juga menyukai Nam) agar mereka tidak boleh menyukai gadis yang sama...-

Malam itu Nam menangis sepuas-puasnya mengenangkan apa yang telah berlaku selama bertahun-tahun menunggu seseorang yang tak mungkin menjadi miliknya...-

Dan SEBENARNYA, di suatu sisi lain, malam itu sewaktu di meja study, Shone mengambil sebuah buku catatan, sehelai demi sehelai halaman muka surat buku itu diselak...di buku itu penuh dengan foto-foto Nam... sejak hari pertama dia berjumpa dengan Nam dia telah mula jatuh hati..setiap foto Nam yang disnapnya secara cur-curi itu ditampalkan di buku itu berserta sisipan kata yang menyentuh rasa.Dan satu persatu memori yang terakam kemas diingatan dipaparkan satu demi satu...part inilah kemuncak pada cerita ini.Dan part inilah juga saya menangis semahu-mahunya...entah kenapa saya merasa sangat tersentuh dengan scene ini...

Saya juga suka sewaktu Nam berkata bahawa :

"meskipun cinta tidak berbalas, namun saya lebih menganggap kehadiran Shone itu sebagai satu sumber inspirasi, kerana dengan dialah saya belajar bersungguh-sungguh, kerana dia jugalah saya belajar menghias diri dan kerana dia jugalah saya menjadi seperti apa yang ada sekarang... dia telah menukar rasa cinta itu menjadi satu hal yang positif... dia inspirasi saya"

Sejujurnya begitulah kehidupan kan? hanya kerana malu dan tidak yakin untuk bersuara, menyebabkan kita kehilangan sesuatu yang berkemungkinan bisa menjadi milik kita hanya dengan bersuara, namun apakan daya...tidak semua hal yang berlaku bisa terjadi seperti apa yang kita impian...- itulah kehidupan.

Filem ini terajui oleh Mario Maurer dan Pimchanok Luevisadpaibul.Saya pernah menonton filem lakonan Mario Maurer sebelum ini seperti LOVE OF SIAM (filem ini pun bes)

Hakikatnya Filem Crazy Little Thing Called Love bukan setakat digilai di Thailand, filem remaja yang 'biasa-biasa' dan dikatakan berbajet agak rendah ini berjaya melangkah jauh hingga ke China, Taiwan, Indonesia, Korea...Philipina (setakat yang saya tahu) Populariti Mario Maurer memuncak seiring dengan boomnya filem ini...membawanya ke segenap negara(seperti yang dinyatakan di atas) bagi tujuan promosi dan sesi bertemu peminat... nah! bahasa kini bukan lagi satu halangan...andai penceritaan sesebuah filem itu bagus dan boleh menyentuh rasa, sesiapapun pasti akan suka untuk menonton.

Dan perkhabaran paling baru, Mario Maurer telah dilamar oleh syarikat perfileman besar Philipina ekoran popularitinya menerusi filem tersebut di sana.Dia khabarnya bakal berlakon sebuah filem berjudul Suddenly It's Magic disisi pelakon Erich Gonzalez.

Filem Malaysia bila agaknya nak berkembang ye, kalopun bukan diperingkat antarabangsa, palingan di rantau ASIA...hurmmm...-

p/s : Dalam tempoh seminggu saya sudah menonton filem ini sebanyak 5 kali.... menonton sambil menghayati keindahan cinta zaman sekolah...INDAH!


"Even though i don't know where he is today, what he is doing, i know that he is the one who taught me this....A CRAZY LITTLE THING CALLED LOVE"



Wednesday, April 11, 2012

Tsunami Di Aceh

11 April 2012 Malaysia bercuti umum sempena pertabalan Agong.Meski cuti umum, namun seperti biasa saya harus juga ke pejabat.Memandangkan (selalu) ada kerja yang harus diberesin.Beginilah rutin kehidupan saya, beberapa bulan ini... kerja...kerja...dan kerja.... sangat meletihkan... sehinggakan masa untuk diri sendiri pun semakin hilang... :(

Bangun seawal pagi mencuci stok baju seminggu yang terperuk di bakul baju.Mujurlah menggunakan mesin basuh.Kalau mengharapkan kudrat tangan, dah tak kuasa dah.... pheew! settle mencuci baju sempat berkemas rumah... kemudian kuar bersarapan pagi sebelum MELANGKAH GAGAH (baca : malas) ke pejabat.

Selesai kerja, petang tadi saya menuju ke Megamall, sekadar mencuci mata dan menenangkan minda dengan 'window shopin'.Leka berjalan sambil menjilat chocotop saya melihat orang ramai berpusu-pusu keluar dari mall...Saya sedikit kebingungan.Langsung bertanya kepada teman apa yang berlaku, saya turut berlari keluar melihat kebanyakan orang mendongak melihat bangunan.Saya pikir ada orang sedang cuba terjun bangunan a.k.a bunuh diri... haishhh!!

Setelah selesai menyoal siasat, rupanya berlaku gegeran gempa bumi.Betul-betul saya tak dapat rasa waktu tu...Jalan waktu itu memang sesak la dengan kereta yang berasak-asak cuba keluar.Mujurlah saya cuma bermotor....senang je mencilok kiri dan kanan jalan sambil feeling-feeling mat rempit...hehe!

Sampai di rumah saya terus menghubungi kampung bertanyakan khabar gempa.Suara ayah sayup-sayup di corong... alhamdulillah family di kampung semua baek-baek belaka.Gegaran turut di rasai sampai ke Kubang Nipah...

Sewaktu gegeran susulan berlaku, saya sedang asyik menonton tv.Agak kuat juga saya rasakan waktu itu gegarannya.Saya lihat baju yang tergantung di ampaian bergoyang-goyang...Gusar dengan keadaan itu terus saya mencapai baju dan berlari-lari kecil turun ke bawah bersama-sama kengkawan yang laen....Belum sempat mencecah tanah, gegaran tersebut sudah pun berhenti.

Saya sebenarnya masih teringat lagi gegaran 2004 yang saya rasai waktu tinggal di RPP.Itulah pertama kali saya merasa gegaran.Agak kuat dan lama....

Moga teman-teman di Aceh sana sentiasa dalam lindungan Allah.... Juga kepada pelajar-pelajar malaysia.... Aminn....-

Monday, April 9, 2012

SITI NURHALIZA - ANUGERAH BINTANG POPULAR BERITA HARIAN

Bagi sesetengah orang, kedatangan ABPBH -Anugerah Bintang Popular Berita Harian, sememangnya dinanti-nanti.Kerana menurut sesetengah orang, ia antara acara berprestij yang dianjurkan oleh akhbar Berita Harian selama ini.

Itu menurut kata orang lah, tapi entah kenapa ye, saban tahun saya melihat anugerah ini seakan semakin hilang prestijnya.... tidak keterlaluan penganjuran tahun ini adalah yang paling menyedihkan menurut saya.Sepatutnya untuk ulangtahun ke-25 majlisnya haruslah lebih gilang gemilang....sejajar dengan ulangtahun jubli perak.

Paling mengganggu tumpuan saya adalah keadaan stage/props yang kelihatan terlalu simple dan ala kadar.Namun masih boleh dikatakan sedikit baguslah jika dibandingankan dengan APM-Anugerah Planet Muzik 2011.

Saban tahun Siti Nurhaliza tidak pernah terkecuali ikut serta dalam mengadakan persembahan untuk ABPBH.Setiap tahun ada saja kejutan menarik yang dia buat.Kalau tahun lalu dia muncul dengan lagu Bukan Cinta Biasa versi K-POP, kali ini gabungan lagu FALLING IN LOVE dan QUEEN OF THE NIGHT memang sangat menarik(kalaupun bukan bagi orang lain, bagi saya cukup menarik).Malah diantara semua persembahan di dalam ABPBH 2012 Siti tetap yang paling menonjol.


Cuma sedikit terkilan beliau muncul membuat persembahan dengan waktu yang sangat terhad a.k.a pendek.Sepatutnya 'living lagend' ini diberi penghormatan untuk membuat persembahan 'beliau sendiri', bukannya secara madley bersama-sama artis lain.Apatah lagi pada malam itu buat pertama kalinya beliau dianugerahkan Anugerah Seri Perak sempena ABPBH ke-25.Seharusnyalah beliau diberi penghormatan sama seperti Datuk Sheila Majid yang mendapat anugerah sepanjang zaman untuk mempunyai slot persembahan sendiri.


Apapun, seperti tahun-tahun sebelumnya, saya cuma menonton ABPBH hanyalah kerana persembahan Dato Siti.Agaknya selepas ini kalo Dato Siti sudah tidak membuat persembahan pada acara kemuncak itu, mungkin saya sudah tiada hati lagi untuk ikutan serta menonton.


SITI NURHALIZA OWES QUEEN OF MY HEART



Wednesday, March 28, 2012

Ost - Broken Hearts

Broken Hearts
by Acha Septriasa & Reza Rahadian
song by Melly Goeslow
music by : Anto Hoed

mencampuri perasaanmu kasih
tak hentinya aku berfikir keras
memang salah apa aku hingga engkau pergi
kamu tak sedikitpun mengerti aku luka
ku merelakan walau pahit

sebut namamu saja kutak sanggup
bagaimana aku berterus terang
halimun di hati ini berarak-arak
menutup semua harapanku pada hidup
namun cintaku hanya kamu

diantara awan dan udara
badai teriak menghentam cinta
bila aku sanggup menghentikan putaran waktu
akanku dekap engkau sampai mati

bila sajaku bisa menawar
takdir waktu yang Dia berikan
akanku minta segala sisa waktu yang ada
sehirup nafas pun asal denganmu

Ole-ole terbaru daripada Melly Goeslow untuk soundtrack filem Broken Hearts lakonan Reza Rahadian dan Julie Estelle.Lagu ini menggabungkan paduan suara acha septriasa(pelakon/penyanyi) dan juga reza rahadian(seorang pelakon).

Menurut saya lagu ini kalo dibandingkan sama lagu My Heartnya acha sama irwansyah, ternyata masih blom bisa menandingi kekuatan My Heart.Tapi yang pasti suaranya acha masih tetap sama... masih tetap merdu pada telinga saya (for studio version only) kalo live apa masih hancur ya? hehe!!

Soalnya selama ini saya selalu ngedukung Teteh Melly, setiap lagu (for her own album, for soundtrack or even for another singers) tetap saya suka.Asal aja lagunya nukilan Melly.Pokoknya dukung terus!

Teteh Melly, teruskan karyanya untuk seribu tahun lagi ya... aku tetap dan masih fans no 1 teteh!


Add Image

Wednesday, March 14, 2012

Happy Birthday Kak N

Setiap manusia yang hadir dalam kehidupan kita berbeza-beza wataknya... ada yang datang dan pergi begitu saja, tapi ada juga yang datang dan pergi dengan meninggalkan kesan mendalam pada kehidupan kita.Semua itu bergantung pada bagaimana kita mendepani sesebuah ikatan perhubungan itu.

Saya mengenali kak N sejak di bangku sekolah lagi.Antara semua kawan-kawan perempuan yang saya punya, dia antara yang paling rapat.Saya suka berkawan dengan dia kerana dia memiliki sifat positif dalam hidup yang sangat tinggi.(ini adalah salah satu ciri penting saya berkawan dengan orang, yang memiliki sifat positif dalam hidup)Orangnya suka ketawa, ceria, ramah dan sangat baik hati.Bersahabat dengannya selalu membuatkan saya merasakan diri saya istimewa pada mata orang.Dia orang yang paling rapat yang selalu memberikan 'bahu' saat saya bersedih.Selalu menyediakan telinga untuk mendengar cerita-cerita suka duka saya....walaupun pada waktu yang sama dia sendiri berdepan dengan getir kehidupan.Malah saat itu saya pula yang menjadi 'bahu' buat dia meletakkan harap.

Persahabatan kami sejak zaman sekolah tidak terhenti begitu saja... terus menginjak ke zaman universiti.Waktu tu meski berjauhan... tapi boleh dikatakan hampir setiap hari kami berhubungan di telefon.Berbual dengannya membuatkan saya lupa bahawa saya sebenarnya seorang yang pendiam...kerana dengan berbual dengannya, saya berjaya keluar dari dunia saya dan menjadi seorang yang baru...hebat kan dia.... kerana itu saya selalu ingin dan ingin dan ingin berbual dengan dia.Sehinggakan bila sudah tidak tahu apa yang nak dibualkan di telefon, dia selalunya akan meminta pula saya nyanyikan dia lagu... sweet sangat kenangan waktu tu.

Beberapa kali juga saya bertandang ke rumah dia di Baling...keluarganya semua baik dan mesra menyambut saya sehinggakan saat kali pertama berjumpa pun saya sudah tidak merasa janggal lagi.Dia juga pernah bertandang ke rumah saya di Kubang Nipah.Saya kenalkan pada keluarga, inilah sahabat saya yang paling baek pernah saya punya.

Waktu dia memutuskan untuk berkahwin, perasaan saya bercampur baur juga... takut untuk membayangkan akan berkongsi dia dan sekaligus merasai kehilangan.Kerana saya pasti perhubungan saya dan dia akan terbatas.

Agak lama juga saya terpaksa berdiam diri.Dan agak lama juga suami dia nak percaya dan menerima saya sebagai seorang sahabat kepada isterinya...namun Alhamdulillah kini semua sudah ok, saya pun sudah bisa bicara dengan suami dia, dan suami dia pun sudah bisa mengerti kisah saya dengan kak N.

Kini, sesekali telefon masih menjadi pengerat hubungan.Saya masih sesekali telefon untuk bertanya khabar... dia juga ada sesekali menghubungi saya.Cepat waktu berjalan... sudah 4 orang pun cahaya mata kak N sekarang ni.Sedangkan saya masih lagi sendiri....-

Untuk KAK N terima kasih atas sebuah persahabatan terindah selama ini.Kesempatan ini saya ingin mengucapkan SELAMAT HARI LAHIR yang ke-35 semoga diberi kesehatan dan kebahagiaan hidup di dunia hingga akhirat.

Insyaallah umur panjang kita akan ketemu lagi.