Friday, January 3, 2014

DEEP DOWN INSIDE


"sometimes i just want to scream to release all the pain....."

Kalao saya boleh menyalahkan masa silam.... wajarkah saya menyalahkan ayah dan ibu kerana gagal membesarkan saya tanpa mengajarkan saya apa itu kasih sayang yang sebenar?

Wajarkah saya meletakkan akan semua kesalahan itu kepada mereka kerana menyebabkan saya membesar dan menjadi manusia yang dungu tentang makna kasih sayang itu sebenarnya?

Tidak, mana mungkin saya letakkan itu di bahu mereka.Mungkin juga mereka pewaris kepada rasa GAGAL dalam mengecap apa itu kasih sayang dari ibu bapa mereka?

Atau sebenarnya kasih sayang itu sendiri luas pemaknaannya dalam hidup kita?

Kenapa kita tidak buka mata kita dan melihat bahawa kasih sayang itu terlahir dari segenap rasa?

Bahawa sekecil zarah sekalipun pasti ia memiliki nilai penting dalam kehidupan kita....

Saya membesar dan mencipta pemaknaan kasih sayang itu sendiri mengikut pemahaman saya sendiri.Apa yang saya fikir selayaknya... itulah yang saya perbuat.

Tapi kenapa hujung-hujungnya ia berakir dengan kerumitan? 

Saya gagal menafsir...

Satu hal yang saya akur mengenai manusia yang memiliki kuota kasih sayang sekecil zarah, jiwa mereka amat rapuh.Kamu tidak bisa memaksa untuk ia menjadi seperti apa yang kamu inginkan dalam sekelip waktu.... kerana sesuatu yang rapuh hakikatnya mudah untuk pecah.... 

Saya mohon agar Tuhan selalu memberikan saya kekuatan dalam meneruskan kehidupan.Saya tahu ujian itu pelengkap rasa... mana mungkin bisa kamu bilang bahawa kamu kuat andai belum teruji dek ujian.... 

heh! kalaulah menjalani kehidupan ini semudah mengeluarkan kata.... -

No comments: