Wednesday, July 1, 2009

01 Julai 2009 - Terkenang-Kenang part 1

Dulu, saya pengunjung setia daerahnya... semenjak dia jauh diperantauan.Di suatu daerah nun jauh di tempat sang matahari mula memunculkan sinarnya.Kemudian dengan tiba-tiba... dia menghilang bersama daerahnya.Hilang tanpa meninggalkan langsung kesan untuk dijejak.

Bukan saya tidak berusaha untuk menjejaknya.... tapi saya tidak mempunyai cara yang paling berkesan untuk mencarinya.Saya tidak mempunyai radar yang dapat mengesan ke mana dia menghilang.

Bila waktu semakin berlalu.... perlahan-lahan saya dapat menerima kehilangan itu.Kerana saat itu saya pun tidak pernah terpikir untuk mendekat, cukuplah sekadar menghabiskan waktu menjadi tetamu halimunan di daerahnya....

Itu kisah beberapa tahun yang lalu...

Tapi... sebuah keajaiban telah berlaku... beberapa bulan lalu... saya terserempak dia di sebuah kedai makan.Waktu itu saya bersama dua orang sahabat sedang minum-minum di situ.

Saya jadi betul-betul terperanjat... setelah sekian lama dia menghilang, rupa-rupanya dia berada di lingkungan daerah yang sangat dekat dengan saya.Kasihan 2 orang sahabat saya yang datang jauh dari KL ingin berjumpa dan minum-minum bersama saya malam itu.Tumpuan perbualan saya bersama mereka sedikit terganggu.Tumpuan saya terarah kepada orang lain yang duduknya cuma berjarak 2 buah meja saja dari saya.

Sewaktu saya bangun membayar duit di kaunter... tiba-tiba saya lihat meja dia sudah kosong.Ke mana dia menghilang agaknya... sama seperti dulu... hilang tanpa meninggalkan sebarang kesan untuk saya jejak.

Mulanya saya tidak terfikir untuk merasa terkilan.Disebabkan saat itu perasaan saya lebih kepada berbunga-bunga.Saya tidak pernah menyangka dapat bertembung tanpa sengaja dengan dia...

Dan pengkisahan itupun terhenti setakat itu......

Bersambung.............

No comments: