Monday, June 27, 2011

Peti Es Orang Bujang

Haaaaaa....!! disebabkan tiada apa yang terasa ingin ditulis hari ini, apa kata hari ni kita terjah tengok apa yang selalunya ada kat dalam peti es orang bujang dalam tempoh satu bulan....

Well saya ni bukan jenis orang yang kuat makan, tapi saya akan selalu pastikan makanan sentiasa ada untuk saya makan.Sebab saya selalunya makan mengikut mood.Ada ketika seharian saya tidak makan tidak menjadi soal... dan ada ketika juga dalam sehari, berpuluh-puluh kali saya membuka peti es... (jangan amalkan membuka peti es terlalu kerap ok) semata-mata berulang-alik makan.

But most important thing is, pliz make sure dalam peti es itu mempunyai kepelbagaian makanan.Maknanya disamping makanan-makanan 'fastfood' pastikan juga ada buah-buahan dan snek-snek berkhasiat untuk dimakan... katanya.... ! bhahahaa!!

Apa-apapun, peti es kalian, kalian sendiri yang menentukan.... betol tak? ;)

Oklah mari kita terjah peti es orang bujang selama tempoh bulan Jun ini....JOMMMMM!!










Tadaaa!! pic di bawah saya snap semalam.... nampak kemas skett kan dari picca2 yang di atas kan?!... sebab semalam mood rajin saya untuk mengemas peti es datang!Apapun, selalulah pastikan kebersihan peti es kalian ok.... selain sedap mata memandang.... sedap juga jiwa menikmati... huhu btw, insyaallah... kalaulah sebulan ada perintah darurat... rasanya saya still boleh survive kot meski hanya berkurung dalam rumah! wakakaka!!!




Sekian! :P

Tuesday, June 21, 2011

Ya Prosto Lyublu Tebya - I just Love You




Vechernyaya grustʹ v okno postuchit ko mne
No ya ne boyusʹ, ya sam yee zval k sebe
O, kak vysoko i kak nezavisimo
Letaet lyubovʹ propisnaya istina.

YA prosto lyublyu tebya
YA prosto begu za toboĭ
No ne obmani menya(ne obmani menya)
Ne znayu lyubvi inoĭ.

YA prosto lyublyu tebya
YA prosto begu za toboĭ
Ne ostanovi menya
Ne znayu lyubvi inoĭ.

Rozhdaet teplo zhivoe dyhanie,
No kak tyazhelo ot neponimaniya
Zakroyu glaza ya, chtoby rasslabit·sya
Skupaya sleza po serdtsu prokatit·sya.

YA prosto lyublyu tebya
YA prosto begu za toboĭ
No ne obmani menya
Ne znayu lyubvi inoĭ.

YA prosto lyublyu tebya
YA prosto begu za toboĭ
Ne ostanovi menya
Ne znayu lyubvi inoĭ.

Zemlya drozhit, sletev s orbit
I ya krichu tebe: «Postoĭ!»
Izvergayu grom, goryu ognem
I gasnut zvezdy nad Moskvoĭ.

Kak svet zvezdy
sverkaeshʹ ty
Vse ostalʹnoe — yerunda
Ne vazhno, ne vazhno...

YA prosto lyublyu tebya
YA prosto begu za toboĭ
No ne obmani menya
Ne znayu lyubvi inoĭ.

YA prosto lyublyu tebya
YA prosto begu za toboĭ
Ne ostanovi menya
Ne znayu lyubvi inoĭ.
Ne ostanovi menya

Album terbaru dari DIMA rilis penghujung mei lalu.Finally last week saya sudah dapat download full album, dan lirik pun sudah bisa diperolehi.Bolehla nyanyi pas ni.BTW this is my current fevret song! Lagu ni GILA B*BI punya sedap!

Since last week, saya memang kerap dok mainkan lagu nie waktu kerja... sampai opismate asik tanya kenapala saya asik dok putar lagu cina ni jer....

HELLOOOOO!! its not chinese... its a russian song laaa! haiyorrhhh!! (tang mana bunyik cina ntah!)

Selain vitas, zara, sergey, alsou dan max, dima antara penyanyi rusia yang paling bes lagu2 dia!

Saya uplodkan lagu ni, incase kalo ada sesapa nak try dengar.Kalo tak sedap tue, bukan salah lagu nie lah, and bukan jugak salah pendengaran kalian... mungkin citarasa berbeda.... PEACE YALL!!



video

Deko Deko Diva Divana


Tudia aih tajuk entry ni... dah macam lagu hindi la plak... bhahaha!! seperti saya pernah bilang, siapa kata dok kat rumah membosankan.... sekiranya kita tau menggunakan masa yang ada, takkan ada rasa bosan... betol tak? huhu...

So pada hari minggu baru lalu, disebabkan saya tidak mempunyai sebarang aktiviti diluar, saya pun memerah otak untuk melakukan sesuatu...

Nampak tak apa kat gambar di atas??

Ish korang ni! bukan gambo betis tu laaa... (tau la betis ai mantap okeh! :P) frame tue la... huhu...- kalo nak beli kat kedai mahal... baik buat sendiri tol tak? (bukan takmo beli kat kedai sebab KEDEKS) tapi kalu benda yang boleh dibikin sendiri buat apa nak membazir beli, betul tak? atleast ia menghasilkan satu 'sentimental value' pada sang pemilik.. kan kan kan?! hahah alasan takbleh blah! haha!


Tadaaaaa!!! letak kat dapur je... Oppsss!! abaikan penglihatan kalian pada keadaan dapur yang sedikit berantakan tu ye.... percayalah kebiasaannya keadaannya tidak lah sebegini.... sangat tersusun okeh! :P

sekian

*kedeks = kedekut





Friday, June 17, 2011

Sebuah Pertanyaan Tentang Cinta

CINTA

buat sesetengah orang, ia terlihat sangat indah...
buat sebahagian orang pula...
tiada apa yang lebih menyakitkan kesan daripada memiliki rasa itu
lalu, cinta itu seperti apa rasanya....?
apakah ia keindahan yang menyakitkan?!

benarkah manusia tidak bisa hidup tanpa cinta?
benarkah manusia tanpa cinta itu umpama 'irama tanpa lagu'?
benarkah cinta itu bisa melengkapi sebuah kehidupan?
benarkah cinta itu membuat manusia yang sakit menjadi sihat?
benarkah cinta itu membuat manusia lemah menjadi kuat?
benarkah cinta itu membuat manusia murung menjadi ceria?

tapi,

bukankah cinta juga membuat manusia cerdik terlihat bodoh?
bukankah cinta juga membuat manusia bahagia menjadi sengsara?
bukankah juga cinta bisa membuat dunia terbalik....?
Iya... hanya gara-gara cinta...-

jadi kenapa hidup menuntut kita untuk memiliki rasa cinta itu?
kenapa juga hidup dikatakan tidak sempurna andai tidak memiliki rasa itu?

aku manusia yang sejak dulu meletakkan dinding kebal mendepani diri aku....
satu benteng tebal yang tidak bisa dilihat dengan mata kasar sesiapa...
sejujurnya, aku manusia yang sukar untuk memiliki sebuah kepercayaan pada cinta,
mungkin kerana disepanjang kehidupan ini, aku melihat terlalu banyak kemusnahan jiwa dan emosi hanya disebabkan oleh rasa cinta... sebuah rasa yang sering manusia agung-agungkan itu....-

terlalu banyak kemusnahan yang pernah berlaku di depan mata aku.. hingga cukup untuk membuatkan aku menjauhi rasa itu sejauh mungkin...-
aku berlari saat rasa itu mengejar....
aku bersembunyi saat rasa itu menjengah....
aku memejam mata saat terpandang rasa itu mendatangi....
hanya kerana aku tidak mahu memiliki 'rasa' kemusnahan itu melilit jiwa aku.

aku membiarkan rasa dan fahaman itu menebal dalam diri
bersarang dan bergumpal dalam hati.... hingga membentuk simpulan yang sangat berselirat.
hingga sukar untuk dirungkaikan...-
sehingga tanpa sedar menjadikan aku sebagai manusia yang memandang 'RASA' itu tanpa rasa.

Ini fahaman yang aku bina seiring tempoh aku membesar dan menjalani penghidupan di atas bumi ni.Tolong jangan menyalahkan aku seandainya fahaman ini terlihat salah di mata kalian.Percayalah lingkungan membentuk siapa diri kita... dan mungkin lingkungan antara kita berbeza..-

NAMUN SESUATU YANG SAYA YAKINI KINI ADALAH....- Memiliki rasa itu tanpa meletakkan 'RASA' pada rasa itu adalah hal yang salah.Tuhan menganugerahkan rasa itu untuk dimiliki oleh setiap manusia.Salahnya adalah manusia itu sendiri kerana gagal memahaminya...

*buat KAMU, tolong yakinkan aku bahawa rasa itu benar-benar ada.... kamu membuatkan aku kembali yakin untuk memiliki rasa itu setelah sekian lama aku berlari tanpa henti meninggalkannya.Keyakinan itu sangat penting buat aku... ia akan membentuk kembali sebuah kepercayaan yang sudah lama lebur bersama waktu...-

Thursday, June 16, 2011

Sebuah Kisah Cendera Jiwa

Kisah Ini berlaku beberapa tahun yang lalu... waktu itu saya masih bersama daerah AKUNGANTARO.Waktu itu akungantaro masih gah berdiri dalam dunianya yang tersendiri.... tapi disebabkan geocities 'gulung tikar' makanya daerah itu terpaksa saya tutup tanpa rela.Di situ saya membesar dan mengenal dunia blog.... selama hampir 10 tahun.

Ketika itu, aktiviti berblog masih belum popular...kewujudan blogger hanya boleh dibilang dengan jari waktu itu.Hanya selepas beberapa tahun selepas itu barulah para blogger tumbuh seperti cendawan..... sejujurnya saya sangat seronok menjadi antara yang terawal memiliki blog.

Tahun 2008 menyaksikan detik sedih dimana geocities yang selama ini menjadi tempat saya menguplod blog saya terpaksa 'gulung tikar' atas sebab yang saya sendiri tidak ketahui.Bayangkan betapa kelam kabutnya saya kerana diberi tempoh hanya sebulan untuk menyelamatkan segala cacatan-catatan yang telah saya letakkan di geocities sejak 1999-2008.

Saya masih ingat lagi waktu itu... hanya tinggal saya seorang yang masih setia menggunakan geocities sedangkan semua orang sudah beralih kepada blogspot.

Kenapa saya begitu setia?

Well, saya memang seorang yang setia pun... huhu!! actually saya sayangkan geocities itu kerana di situ saya bebas berkarya and all the design yang ada situ 100% ciptaan saya sendiri.Saya boleh buat apa saja di situ.Hal itu tidak bisa dilakukan di blogspot.Kerana semua templete telah tersedia.U can't make ur own design... dah la tue, nak letak lagu as a background music pun sampai sekarang TETAP tak boleh.Dulu saya menganggap blogspot hanya tempat untuk orang-orang yang malas.Kerana mereka hanya menulis dan semuanya telah tersedia... tinggal masukkan entry saja.

Kalau anda perhatikan, dibahagian ARKIB PENGKISAHAN... saya sudah register dengan blogspot sejak tahun 2007 lagi.Saat mendengar ura-ura yang geocities akan 'gulung tikar'... .tapi 2 tahun saya tidak menulis.... kerana apa?

Kerana blogspot membataskan kreativiti saya.. saya tak berhak membuat apa-apa mengikut kehendak saya sendiri..... Dan selepas 2 tahun barulah saya perlahan-lahan mula menulis kembali..... saya akhirnya mengaku kalah dan menerima blogspot seadanya.

WUT TO DO kan?! Di blogspot saya terpaksa bertatih semula.Melupakan bahawa saya adalah MEER TARO.Menapak dari anak tangga pertama semula.Menjadi orang baru semula....(hate this!) lepas nie kalo blogspot pun akan 'gulung tikar' jugak.... tak tau nak kata apa dah! balik kampung tanam jagung la jawabnya!

Tapi sekarang ni, blog sudah menjadi medium kedua... bukan lagi keutamaan seperti dulu.Dan yang berada dipuncak sekarang adalah facebook.And to be honest..... saya bangga jugak kerana menjadi antara yang terawal memiliki facebook.Waktu saya berhenti menulis blog di AKUNGANTARO, facebook baru muncul... sebelum tu saya tidak pernah memiliki myspace, friendster ataupun yang seangkatan dengannya.Tapi saya dipujuk orang seorang sahabat blog bernama WALID untuk sign up facebook.Dan siapa sangka... sejak dari sehari ke sehari... facebook menjadi satu medium terpenting hingga semua orang seperti menjadi satu kewajipan untuk memilikinya...- ;)

Tapi, secara jujur..... facebook dan blog sangat berbeza.... feel yang sangat beda! kerana itu saya tidak pernah mengwar-warkan di facebook mengenai kewujudan daerah ini.Komuniti blog dan facebook sangat berbeza.
Apa-apapun, saya menulis kembali kerana saya ingin menulis... bukan atas sebab lain.Dan saya takkan sesekali menulis sesuatu mengikut kehendak orang yang membaca... kerana saya menulis atas rasa ingin menulis sesuatu....- DATS ALL!




Owh ya... gambar-gambar yang memenuhi entry ini sememangnya tiada bersangkutan dengan cerita di atas.Ini adalah cendera jiwa yang pernah saya buat khas untuk pembaca-pembaca blog akungantaro beberapa tahun yang lalu.Sebagai satu tanda kenangan bahawa AKUNGANTARO pernah wujud di dunia maya ni.... agaknya mereka masih menyimpan tak ek kenangan ni? eheh!


*Sebentar tadik saya try google setelah sekian lama tidak mencari.... masih ada rupanya yang tersisa untuk dikongsi di sini, buat kenang-kenangan :- buat penulis, sori yer saya publish entry anda di sini ;)
Nombor 1
"kalau di tanya macamana aku boleh terjebak ngan dunia blogging ni senang ajer aku nak jawab.. sebab korang lah..!! ahahaha yer laa selama ni aku duk baca orang lain punya ajer.. terpanggil plak aku nak menulis kat dalam nih... lambat menerima teknologi pon ader gak aku nie.. ahahaha diantara blog2 yang aku sering masuk dan aku seing ikuti perkembangan terbaru pasal diri dia.. walaupon aku tak penah kenal siapa diorang ..dan diorang pon tak penah hingin nak tahu pasal diri aku... ahahahah well, penulisan diorang tuh buat aku kagum seketika.. membuka mata (walaupon mata aku ni sepet) dengan segala apa yang berlaku kat dunia sekeliling aku nih.. "


"kalau tak silap aku link nih cyberpen yang kasik masa aku YM ngan dia tak lama dulu.. eh dah lama dah (cyberpen, ko ingat tak lagi dia nih?)... emmm aku suka gila masuk 'umah' dia.. rasa cam nyaman ajer.. tenang mata memandang.. dari dia botak sampai lah skang ni dia dah berambut ala2 rebonding gitu..ahhaha aku paling suka cara penulisan dia.. gambor2 yang dia amik.. dan peberet aku ialah citer si TARO dia tuh.. comei ajer aku rase kalau ada dak laki2 yang suka tido ngan anak patung otomen dia.. ihihi errr kalau la dia tahu aku komen pasal dia nih sure dia kembang idung ..hahaha"


Nombor 2

"jejer.. aku ke yg introduce ko ngan blog akungantaro tuh...? lupa le aku. Tapi aku mmg suka melepak kat akungantaro tuh...skang ni sesekali jek aku masuk..sbb bz ngan keje."

Nombor 3

"Sejak kebelakangan ni aku slalu bace blog AKUNGANTARO..hihi..sangat jiwang lelaki ini.mula2 bace blog ni aku sangat tergezut rupenye TARO itu adalah otroman taro (bantal peluk masa kecik dia).
adelar sket persamaan dengan aku,suka gune otraman taro.tapi otroman taro yg slalu aku sebutkan atau wat kan perumpamaan tu bukan otroman aku pn.tp cume bantal peluk teman aku tuh hehe..dulu dia yg suke gune perkataan “otroman” tuh sampai aku pn terikut-ikut…maklumlar aku bukan orang yang layan kartun masa kecik. Kartun yg aku ingat pn, cuma Doraemon jer..tu pun dulu2 time tgk doraemon slalu Nyah (akak 2nd aku) marah..aku pn tak ingat apsal dia marah sgt tgk kartun tuh…agaknya setiap kali dia balik masa weekend, aku duk mengadap citer tuh jer. Eh,citer pasal aku plak..td aku nk citer pasal blog akungantaro sebenarnye..hehe.. Satu benda yg aku suka kt blog akungantaro ni..sbb dia byk gmbo2 yg besh..suka aku dgn gmbo2 yg dia tgkap tuh..walaupun agak berjiwa-jiwa..tp, besh ape…hihi.."



Nombor 4
"Hilmy berkata...
Saya ada terbaca dalam blog zack (budakistana.blogspot.com) awak xda blog terbaru meer (akungantaro.cjb.net)... untuk pengetahuan awak, meer dah kembali berblog , cuba la lawati http://sayapkecilku.blogspot.com ..dan hayati kesinambungan pengembaraan meer dan taro ;)"

Nombor 5

"Ternyata kisahnya bernuansa politik. Sebetulnya satu persembahan teater satira politik. Ana hanya mahu meneguk sesuatu yang baharu. Juga ada Meer Akungantaro dan Rudy Bluehikari: dua nama yang berbekas dalam ingatan semasa kecil, sekitar belasan tahun semasa baharu berjinak-jinak dengan internet. Dua nama yang tidak asing dalam dunia blog. Tidak sangka ana akan bertemu mereka dengan cara begini!"


Nombor 6

"Aku suka jenguk2 blog milik Meero ni pasal blog dia ni lain dari yang lain. Kalau blogger lain akan menggunakan Blogspot atau WordPress sebagai tapak blog, tapi Meero masih menggunakan Geocities untuk blognya tu. Lagipon, gambar2 kat blog Meero tu cantik2 belaka. Kalau tak caya, pi laaa jengok2 blog Akungantaro milik Meero tu."


Tak sangka saat menggogle masih banyak lagi rupanya yang bisa saya ketemu yang ada ketika bisa membuat saya tersenyum... tapi diantara semua yang di atas, kisah di bawah yang paling terkesan di hati saya :

Nombor 7

sedey rasa hati bila mendengar luahan rasa teman blog yang mula-mula menjejak ke daerah itu dan sedang menyiapkan diri untuk meninggalkan segala kenangan lebih sepuluh tahun ke sebuah daerah lain... mungkin lebih indah.. dia meluah rasa serta berkarya sehingga aku yang keras hati ini perlahan-lahan mula belajar berkias dan menjadikan setiap karyanya ispirasi hidup.. pemikiran dan kesabaran dia menempuh hidup adalah pengajaran untuk aku.. dari selangkah demi selangkah aku mulakan blog ini walaupun KaryaKuKayu!


Kata dia...."Di saat orang lain berpusu-pusu memilih blogspot, hanya tinggal saya yang masih setia bersama GEOCITIES... eheh!! rasa-rasanya hanya tinggal saya seorang agaknya yang masih setia menjadikan ia sebagai rumah tumpangan DAERAH ini.Saya masih ingat lagi, saya pernah katakan bahawa saya hanya akan berhenti menulis bila GEOCITIES tidak lagi bernyawa.Agaknya, mungkin waktunya sudah tiba... sejak beberapa bulan lalu... GEOCITIES telah menulis sepucuk surat perpisahan untuk saya... isi suratnya menyatakan bahawa ia akan berhenti daripada memberikan perkhidmatan RUMAH TUMPANGAN kepada saya.Saya tertanya-tanya, kenapa saya tidak dikecualikan... apakah kesetiaan saya selama ini hanya berakhir dengan sia-sia....?!!Tapi perlahan-lahan saya jadi paham.... sepatutnya saya sudah harus menjadi terbiasa dengan hal-hal seperti ini.Apa yang bernilai sangat dengan erti sebuah KESETIAAN??.Bukankah selama ini dalam apa jua hal yang berlaku... kesetiaan saya seringkali diragui.... kesetiaan mungkin sudah tiada nilainya lagi pada waktu ini.Sejak beberapa bulan lalu... habis waktu kerja saya akan cepat-cepat bersiap untuk pulang.Kalau sebelumnya, saya akan lepak di office mendengar lagu sambil mengupdate DAERAH ini.Kadang-kadang saya seperti tidak tahu nak buat apa selepas tamat waktu kerja kerana selalunya 2-3 jam saya akan habiskan waktu saya di DAERAH ini... tapi... saya harus mulai belajar bagaimana untuk membiasakan diri dengan keadaan ini nanti....-Saya tidak pasti sama GEOCITIES akan mendelete semua pengkisahan-pengkisahan saya di sini sejak 10 tahun dahulu.Memadam semua memori-memori yang pernah saya cipta di sini... atau pun ia akan mengekalkan daerah ini... terpulanglah... saya sudah tidak berhak untuk bersuara apa-apa.Mungkin betul kata orang... kadang-kadang diam adalah hal terbaik untuk dilakukan.Seperti mana saya bisukan suara saya sejak beberapa bulan ini untuk segala macam hal yang sangat menyakitkan....-Andaikata selepas ini saya tidak lagi berkisah ini... saya harap anda semua tetap merasa gembira kerna pernah melewati daerah ini dan meluangkan waktu sejenak menikmati apa yang ada di sini.Meskipun tidak terlalu istimewa... namun cukuplah andai ia bisa meninggalkan kesan."bila lagi aku akan membaca tiap ketikan jari membina perkataan lalu ayat yang sangat menyentuh dan memahami aku ini pun aku tak tahu... selamat jalan AKUNGANTARO!Mungkin tak ada orang percaya bila aku kata blog dia umpama DEJAVU! Untuk aku bila mana aku yang pusing dek kerenah manusia yang merunsingkan, ini ke DAERAH dia dan di situ aku membaca, menenal dan belajar erti sebuah kedewasaan dan hati adam yang sukar dimengertikan...... KU KENALI ADAM!


Sekurang-kurangnya 'kehilangan' akungantaro ada meninggalkan kesan pada yang pernah membacanya....- thanx guyz, anda adalah antara kenangan terindah waktu saya bersama akungantaro :)


*saya tau, selama ini akungantaro dikenali dengan foto-fotonya yang bisa menyentuh jiwa sesiapa yang melihatnya... pandangan itu bukan hanya sekadar dari mata... tapi juga mata hati... dan ini bukan kata-kata saya.... tapi kata-kata daripada orang yang pernah bertamu di akungantaro..... kalau tidak, masakan foto-foto di situ digunakan sebagai wallpaper desktop, wallpaper hp.... pelengkap entry blog masing-masing.... bahkan ada digunakan sebagai slide untuk presentation paperwork student..... itu belum lagi dikira foto-foto yang diambil tanpa kebenaran untuk digunakan.well saya pernah terjumpa hasil foto saya dalam sebuah videoclip ciptaan sendiri yang dipublishkan diutube.




Apapun...itu semua antara kenangan-kenangan terindah bersama AKUNGANTARO.... dan, kalo akungantaro masih bernafas.... april lalu genaplah ia berusia 12 tahun.... satu kenangan terindah :)

Wednesday, June 15, 2011

Burung Yang Kembali Ke Sarang part 2


Dua minggu lalu my family datang ke rumah.... FOR THE FIRST TIME!

Saya rasa sangat seronok bila all my family members dapat tengok the other side of me.Saya bukan mengharapkan pujian untuk mereka katakan rumah saya cantik.... tapi paling mengembirakan buat saya bila akhirnya mak menyedari bahawa saya semakin banyak berubah... of kos la ke arah yang semakin baek.Dari seorang yang malas kepada seorang yang rajin, daripada seorang yang dahulunya sering bikin sepah kini menjadi seorang yang sangat pembersih...hehe!

Untuk seorang anak, apalah sangat yang diharapkan untuk didengar daripada orang tua... cukuplah sekadar mereka beritahu bahawa mereka tumpang hepi buat kita~ wink!


Tapi, mak langsung menasihati saya saat saya memberitahu masih ada banyak barang dan keperluan untuk saya tambah dalam rumah.Mak beritahu tak perlu membazir duit... mak minta saya menyimpan untuk hal yang lagi penting...APALAGI!! kawen larr!! saya sengih jaaa~

Akak pun tiba-tiba turut menyampuk... "haa btol tu, kalo hang dah beli semua benda, nanti bini hang masuk cuci kaki je laaaa...tak aci la lagu tue! hidup sama-sama... patut kongsi sama-sama.. baru adil!"

Tudiaaaa~ skali kena syarahan la pulak... huhu! btol juga kata my sis tue... tapi, kalo berumahtanggan itukan sudah menjadi tanggungjawab suami untuk menyediakan semua itu kan? TAPI rasa saya alangkah bagusnya kalau isteri pun ada inisiatif untuk bersama-sama suami dalam hal ni.Perkahwinan itu kan dalam erti kata lain adalah PERKONGSIAN HIDUP.Sepatutnya berkongsi la kan? am i right about dis? errkkk!! pendapat masing-masing la kan? eheh!


Sebenarnya saya cuba menghindar tanggapan 'typical rumah bujang' yang sering melekat difikiran orang.Tanggapan bahawa rumah bujang hanya ada sebiji tilam dan bantal busuk beserta sehelai tikar sudah tidak boleh digunapakai lagik.... orang bujang sekarang pun sudah punya citarasa sendiri dalam mendeko-deko rumah.Tak perlu secara berlebihan... ikut kemampuan dan keinginan lah.... tak perlu barang-barang mahal andai kita tahu mix and match itu sudah memadai kot bagi saya.

Apatah lagi saya plak jenis 'home type person'. Of kos saya inginkan sebuah rumah (walopun kecik) sentiasa kemas dan ada semua keperluan.Bagaimana saya ingin menghabiskan masa di rumah seandainya rumah berselerak dan tidak terjaga.Dan kerana hal itu juga lah saya memilih untuk tidak lagi mempunya housemate.Biarlah saya tinggal sendirian.Itu lebih menyenangkan.

BOSAN?!

Taklah... saya rasa okey je... apa yang bosan pulak.Paling penting ada privacy buat kita.Lagipun saya sudah serik berkongsi rumah.Lebih banyak keburukan daripada kebaikan.Dan saya bercakap ni based on my previous xperience lah... waktu saya tinggal di RKPP saya pernah ada housemate yang sangat pengotor... guna barang-barang saya tanpa kebenaran.... dah tu tak pernah nak 'top up' bila barang dah habis... sangat sakit hati ok! bila dia pindah.... masuk pulak housemate baru lelaki yang sebenarnya tak nampak sangat macam lelaki.Mulanya saya ingatkan oklah... sebab orang-orang jenis macam nie dorang bab-bab kebersihan ni lebih detail skett... rupanya salah perkiraan saya.... SAMA jugak dengan ex-ex housemate yang terdahulu.

Mungkin sejak 12 tahun lalu saya agak tidak bernasib baek kot dalam memiliki housemate seperti yang saya harapkan.Kenapa saya katakan tidak bernasib baek? sebab pernah di sebelah rumah saya di RKPP dulu ada sekumpulan budak-budak bujang yang menyewa di situ.Saya tengok dorang idop dalam satu rumah ok je... boleh pulak bila tiba hari cuti sama-sama kumpul kat depan rumah bersihkan rumah..... ermmmm.... saya ada juga memikirkan kalo-kalo saya yang menjadi punca pada hal-hal sebegitu.... tapi sumpah saya tak jumpa kat mana silapnya... saya anggap itu semua bukan rezeki saya kot...eheh

Tadaaa!!! ini bilik yang saya siapkan kalo-kalao ada teman yang ingin datang bermalam.Sangat simple kan? eheh! Actually saya baru siapkan bilik nie pada awal bulan mei lalu, itupun setelah housemate merangkap opismate berpindah bulan lalu.Sebelum ni saya tak dapat buat apa-apa kerana bilik ni penuh dengan barang-barang orang.So sekarang saya sudak memiliki hak 100% untuk mencantikkan bilik nie.


Ehem.....Ini kamar pemilik rumah....tudiaaa sempoi gilaaa kan!! sangat simple~ jangan tanya pasal katil ye... saya memang tak suka katil.Konon pada mulanya saya nak buat ala-ala japanese style lah.. huhu... last-last jadi la style suka suki! paling saya suka bila tutup tingkap dengan langsir dan bilik ni menjadi gelap... warnanya memang membuatkan mata saya cepat mengantuk... disebabkan ruang bilik ini sangat terhad... takperlu kot meletak terlalu banyak barang... nanti sempit a.k.a nampak serabut plak.


So dats all for now.... end of cerita ceriti tentang burung yang kembali ke sarang.... dan saya rasa... burung tu semakin hepi dengan sarangnya kini....


Cuma buat masa ni, dia masih sendiri di dalam sarang.... siapa tahu kan... sedikit waktu lagi... dia akan kembali mempunyai pasangan burung... yang pasti bukan burung yang hanya setakat mejadi 'housemate'.... tapi,


SOULMATE!

Tuesday, June 14, 2011

Burung Yang Kembali ke Sarang part 1

June 2011 genaplah setahun saya tinggal di KPT... saya tidak pernah menyangka akan kembali lagi ke situ.11 tahun lalu saya pernah hidup di situ.Ia ibarat 'seekor burung yang terbang jauh mengembara dan akhirnya telah kembali semula ke sarang'.

Cuma bezanya kini burung itu tidak lagi lemah seperti dulu.Sepanjang pengembaraan dia selama hampir 12 tahun terbang menjelajah ke segenap ruang angkasa... dia melihat kehidupan ini dari sudut pandang yang berbeda dari dulu.Kerana dari atas, bila dia melihat ke bawah..... barulah pelahan-lahan dia mengerti bahawa kehidupan ini sebenarnya terlalu banyak liku-liku suka dan duka.

Saya masih ingat 12 tahun yang lalu saya meninggalkan KPT dengan penuh kisah tragik.Saya masih ingat kisah 6 bulan di BD.Dan saya juga masih ingat kisah-kisah di BC.Sekecil zarah pun saya tidak pernah melupakan apa yang pernah berlaku pada kehidupan saya dulu.... semua itu membentuk siapa diri saya sehingga hari ini.Kalau 11 tahun lalu saya pernah menangis dengan mengatakan bahawa Tuhan tidak pernah bersama saya..... tapi kini saya mulai sedar, mungkin Tuhan mahu mengajar saya untuk menjadi lebih kuat.Dan kekuatan itu bukanlah hal yang boleh dibina dalam masa sehari.... ia dibentuk dan terbentuk perlahan-lahan dalam diri.... 12 tahun lalu mungkin saya terlalu naif dalam kehidupan.... tapi perlahan-lahan saya belajar semuanya sendiri... jadi untuk hal-hal tertentu, jangan tanya saya kenapa dan mengapa... proses pembelajaran itu telah membentuk dan menjadikan siapa diri saya yang sekarang.


Daripada KPT saya berpindah ke RKPP...lama saya tinggal di situ.Dan di situ saya mengenal dengan pelbagai jenis manusia....yang cerdik, yang bengap.... yang lelaki tapi tak serupa lelaki... yang perempuan nampak seperti belum kawin tapi lelaki sering masuk keluar bilik...dan bermacam jenis lagi jenis manusia.Seriesly...inilah pengalaman pertama saya melihat bahawa manusia ni punya bermacam-macam jenis watak.Saya banyak mengenal kehidupan berbeza ini dari RKPP.Tapi, orang selalu cakap.... "kita adalah siapa kawan-kawan kita" atau dengan bahasa mudah, kalau nak tahu siapa kita, kena lihat siapa kawan-kawan kita....- bagi saya pendapat tu agak salah... takpun ia hanya digunakan sebagai satu alasan untuk menutup salah sendiri.Sejak di RKPP saya berkawan dengan bermacam jenis orang.... but at the end, saya masih lagi saya yang biasa.... mungkin sejak dulu saya memang tidak suka diri saya dipengaruhi sesiapa.Semuanya harus berlaku atas kehendak diri dan bukan disebabkan orang lain.

Dan setelah bertahun saya tingal di RKPP saya mengambil keputusan untuk berpindah.Actually disebabkan tuan rumah ingin menetap kembali di situ.So takder pilihan kenalah berpindah kan... eheh!

Daripada RKPP saya kemudian tinggal di FTTH.Di situ saya tinggal bertiga.Tidak lama selepas itu dua orang rakan ini berpindah.... dan saya tinggal sendiri.Tidak lama selepas itu saya menerima seorang teman rumah baru.Tapi kehidupan di FTTH tidaklah seindah yang cuba saya gambarkan dalam hari-hari saya meniti kehidupan.Terlalu banyak cerita pelbagai rasa di situ.Tidak perlulah saya menyingkap semua kisah-kisah itu, cukup andai saya katakan cerita di situ cukup membuatkan saya mengambil keputusan untuk keluar dari situ.


Genap setahun saya di FTTH, saya di tawarkan untuk kembali menetap di KPT. Tanpa memikirkan terlalu banyak hal, saya bersetuju....


Dan akhirnya jun 2010 saya telah kembali ke KPT.Setelah hampir 12 tahun 'melarikan' diri daripada daerah itu.Kini, jun 2011... sedar tak sedar genap setahun saya telah berada di KPT.Mulai hari pertama saja menjejakkan kaki semula ke situ, saya telah berjanji pada diri sendiri untuk tidak lagi membenarkan diri saya mengulangi semua kisah-kisah 12 tahun lalu.Bukan serik, malah jauh sekali untuk menyesal kerana semua yang berlaku itu ada hikmahnya.... saya mungkin tidak sekuat sekarang menghadapi kehidupan seandainya saya tidak berhadapan dengan semua kisah-kisah itu.


Sejak kembali ke KPT saya cuma mahu menjalani hidup seminimal mungkin... merasai betul-betul keindahan kehidupan yang tidak saya perolehi hampir 12 tahun ini.... tidak keterlaluan andai saya katakan.... setelah hampir 12 tahun berlalu... saya terpaksa memulakan kembali kehidupan pada anak tangga pertama semula.Cuba membentuk kembali kehidupan seperti apakah yang saya inginkan.....



Saya menyimpan terlalu banyak cerita sedih dan rasa sakit sepanjang tempoh 12 tahun ini.....Dan rasa ini takkan ada seorang pun yang akan faham.... saya cuma ingin jadi manusia yang bebas daripada cengkaman rasa-rasa itu.... dan saya telah berusaha sekuat yang boleh untuk menjauh dari hal-hal yang bisa menjebakkan saya kembali pada keadaan seperti itu.Manusia boleh menghukum dan menilai seseorang berdasarkan apa yang dia lihat.... tapi manusia sering lupa bahawa merasai itu tidak sama seperti melihat.... kamu perlu merasai sesuatu untuk mengetahui sesuatu.


Saya melihat kehidupan sepanjang 12 tahun ini seperti roller coster.... tapi saya tidak menyesal untuk merasai semua pengalaman-pengalaman itu..... kerasa semua itulah yang menjadikan siapa saya hari ini.


*Ini bukanlah sekadar cerita pindah rumah sahaja... ia lebih daripada itu.... ia cerita tentang sebuah KEHIDUPAN -

Monday, June 13, 2011

Hari Minggu Yang Bisu

Malam minggu bagi sesetengah orang, banyak dihabiskan dengan hangout diluar... lepak bersama teman atau dalam erti kata lain malam 'bersosial' ... tapi, tak semua begitu.Andai tiada aktiviti yang menuntut untuk berada di luar, saya lebih gemar menghabiskan waktu di rumah.

Bosan? taklah.... ok je... kat rumah pun ada je aktiviti yang boleh dibuat.Lainlah kalo kita cuma mencari alasan je.Eheh!Disebabkan malam minggu baru lalu saya sangat berkelapangan di rumah, saya pun masuk ke dapur mencuba-cuba resepi.

Saya terasa nak buat buat pancake.Actually ni la first time saya try.Seumur hidup tak pernah pun buat.So menjadi atau tidak belakang kira.Yang penting ada usaha untuk mencuba.haha!Berbekalkan resepi yang hanya bisa didapatkan di 'hujung jari' saya pun dengan penuh teruja membikin pancake.


Tadaaaaa!!!


Bangga giler ok sebab menjadi walaupun nampak macam hangit jer! ahaks! of kos la... namanya pun percubaan.Makan dengan chocholate syrup memang bes! malatop pom pom bunyik dia! hoho.Jangan tak percaya, saya telah habiskan sepinggan pancake tu seorang diri okeh! huhu tapi sebelum makan, tak bes la kalo tak layan movie, betul tak? dah nama pun malam minggu.... so waktu ni la boleh rehat-rehat minda bermarathon movie.


Saya ada 3 drama bersiri jepun dan 1 animasi korea yang baru saya beli... semangat macam nak layan semua drama jer.... tapi last-last saya pilih drama winter sonata versi kartun.Jenuh nak tengok sampai 26 episode satu malam.... sudahnya saya layan jelah setakat mana yang termampu.


Sambil feeling-feeling sedih layan drama winter sonata versi kartun sambil makan pancake cecah chocolate syrup sowang-sowang sangat mendamaikan..... :)




Friday, June 10, 2011

PREMA YIN - MARILAH

Kesian mv ini dikecam teruk oleh kebanyakkan orang.Yang bimbo pasal video directing pun time ni la sebok nak tunjuk taring menghentam seolah-olah diri hebat.Manusia ni memang macam tu kan... bila bab mengkondem orang memang nombor satu.It's like u mengamok bila longkang kat rumah u tersumbat, but at the same time u sendiri yang buang sampah tu.Lepas tu, u pun 'melalak' (merujuk kpd bahasa gambit) mengatakan majlis bandaran tak buat keja... HELLOOO!!

Soal seksi or lucah or 'SENI' tu setiap mata yang memandang ada penilaian tersendiri.It's like when u cakap u tak suka orang mata sepet,sebab mata kecik... but for certain people... sepet tue menawan.... got it?

Tengok mv britney spears yang dah terang-terang bogel tu buleh pulak... kalo u kata dah si britney tu kapir.... so WTH... si prema ni pun non muslim... abih u yang tengok tu... u MUSLIM kannn??!

Actually it's not me to judge this kind of thing... apa yang saya nak cakap sebenarnya, lagu nie bes per.... saya ada baca beberapa komen yang mengatakan lagu nie murahan.... ye ke?

For me, music arrangement for this song so so much better for malaysian industry.... murahan kat mana eh? susunannya kedengaran kemas.Janganlah hanya kerana u tak suka dia tergolek-golek kat lantai terus u cakap lagu nie pun murahan..... lagu omputeh yang dah terang-terang mencarut pun u boleh suka.... wth!

Cuma bagi saya kekurangan paling ketara dalam mv ni adalah si prema kelihatan TERLALU BERUSAHA untuk tampak seksi dalam mv ini, sedangkan bagi saya kemampuan dia terbatas.Liuk lentok badan dia terlihat kaku dan keras.... dan TERLALU berusaha itu yang menampakkan kejanggalan.... dan satu lagi, kalo ditiadakan scene berbaju hampir serupa kulit tu alangkah lebih cantek mv nie.

Setakat menari kat dapur tue bagi saya biasa la.... orang tua-tua zaman dulu pun ada per nyanyi kat dapur... orang-orang zaman skang menari la pulak kan... it's like bapak kencing berdiri anak kencing berlari.... hahaha!!

Kalao mv ini diarahkan oleh non muslim and pelakon lelakinya pun non muslim.... rasanya takderlah kontroversi sangat kot.Bagi saya senang je.... tak suka tak payah tengok! eheh

Thursday, June 9, 2011

Forteen BERDUA BERSATU

kenapa cinta kita
selalu saja diduga
bagai ada tak merestu
kita berdua bersatu

atau mungkin kau dan aku
ditakdir untuk berpisah
walaupun melawan arus
kita berdua bersatu

seringkaliku mendengar
patah tumbuh hilang berganti
tetapiku tidak mahu
cinta selain darimu

jika denganmu salah
kutak mahu yang benar
jika denganmu rebah biarlah kutercalar
walau dilanda badai
kusanggup kerna ku mampu
kita berdua bersatu

jika denganmu kabur
kutak mahu yang jelas
jika denganmu hanyut
biarlah aku lemas
walau dilanda ribut
kusanggup kerna kumampu
kita berdua bersatu

BESTKAN LAGU NIE? finally ini lirik penuh berdua bersatu by forteen! enjoy k!